D2 och D3 vitamin
(info från vitamera.se)
Äter du inte D-vitamin så har du brist på D-vitamin, enkelt uttryckt. Kroppen bildar nämligen D-vitamin genom solljus. I Sverige är det bara mitt på dagen under sommaren som solen lyser tillräckligt starkt för oss. Därför behöver din kropp extra tillskott. Brist på D-vitamin kan bland annat leda till benskörhet och depression. Många folksjukdomar som är vanliga idag kan delvis bero på D-vitaminbrist.
D-vitaminkällor
D-vitamin är det enda kända näringsämnet som vi kan tillgodogöra oss både från solljus och kosten. Eftersom D-vitamin ingår i regleringen av omsättningen av kalcium och fosfor är det nödvändigt för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad.
D-vitamin anses vara både ett vitamin och ett hormon. Vi producerar det själva i huden när den exponeras för ultraviolett ljus (UVB), men vi kan även ta upp D-vitamin från kosten.
Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt så kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin.
Globalt sett är D-vitaminsyntesen från UVB viktigare än det D-vitamin vi får i oss ifrån kosten. I norden får vi dock förlita oss i första hand på kostkällor.
D-vitaminrika livsmedel
D-vitaminrika livsmedel är fet fisk, äggula och naturligt feta sommarproducerade mjölkprodukter. Vegetarisk kost är fattig på D-vitamin. Den fysiologiskt mest effektiva formen är D3 (kolekalciferol).
Riskgrupper
Alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar underskott av D-vitamin. För personer som inte äter fisk eller mjölkprodukter, personer med dåligt fettupptag och överviktiga ökar risken för D-vitaminbrist ytterligare. I princip kan sjukdomsbilder som regelmässigt förbättras under juni-augusti eller i samband med solsemester misstänkas ha samband med underskott på D-vitamin
Överdosering
Tillskott med D-vitamin har en gång i tiden hämmats av en rädsla för överdosering. Denna rädsla visade sig snart vara kraftigt överdriven. Omvandlingen till den aktiva formen sker i flera steg vilket är en inbyggd säkerhetsmekanism.
Studier talar för att 100 mikrogram (=4.000 IE) D-vitamin per dag ger tillfredsställande nivåer utan biverkningsrisk. Referens: www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279
D-vitamin kan vara antingen D2-vitamin eller D3-vitamin. Båda är biologiskt inaktiva men omvandlas i levern till den aktiva formen. D2-vitamin produceras i huden när UVB-strålning från solen träffar den. D3-vitamin produceras i växter och vi får i oss den genom kosten.
Vilken, om någon, av D2- eller D3-vitamin som är mest effektivt att använda i kosttillskott är osäkert. En del äldre studier har rapporterat att D2-vitamin är upp till 50% mindre effektivt än D3-vitamin. Nyare studier har inte sett någon skillnad när båda formerna givits jämfört med när bara D3-vitamin givits.
Vi som inte dricker/äter mjölkprodukter som även innehåller kalcium kan köpa mycket bra vitamintillskott innehållande D och kalcium ihop. 1-2 tabletter om dagen räcker för att täcka dagsbehovet.
Kram
Sofia&Tessan
Tack för tippset. Äter inte D-vitaminer fast när jag läser detta så vill jag börja nu på en gång:)
Kram kram