v.11 lunchtips
KRYDDIGT RÄKRIS
Recept 4port:
4port kokt råris
1-2 st paprikor
2 st äpplen
1 st liten purjo
2 msk Smör
1 msk curry
Salt & peppar
400 g skalade räkor
1 st lime
Skär paprika & skalat äpple i tärningar.
Skär löken i tunna skivor.
Hetta upp en traktörpanna eller teflonpanna med smör, lägg i curry och låt den fräsa en liten stund i margarinet.
Fräs paprika, äpple & lök i curryn några min.
Blanda i det kokta råriset - smaka av med salt & peppar. Blanda i räkorna sist.
Servera med en lime klyfta & lite home made aioli eller vinegrette.
AIOLI
2dl olja
1ägg
1st vitlöksklyfta
Cayennepeppar
En skvätt citron eller lime (för att det inte ska skära sig)
Kör i stavmixern och trolleri - du har gjort en aioli J
CHILIGRYTA MED BÖNOR
Recept 4 pers:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk Smör
Ca 400 g nötfärs eller lammfärs
Salt & svartpeppar
1-2 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 dl chilisås
1 burk hela tomater, 400g
1 paprika
1 burk kokta kidneybönor, ca250g
1 burk kokta stora vita bönor, ca250g
10 cm färsk gurka
2 tomater
1 liten burk majs
RÖD LINSGRYTA MED TIMJAN & FETAOST
Recept 4 pers:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 msk rapsolja
4 dl röda linser
1-1,5 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller 3msk flytande fond
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar
Ca 100 g fetaost
Färsk timjan
Fräs lök, vitlök & morotstärningarna i olja i en rymlig kastrull.
Skölj linserna & häll dem i kastrullen.
Tillsätt 1l vatten & buljong - låt koka upp.
Tillsätt lagerblad & timjan. Låt koka på svag värme i ca 15min. Rör då och då så att linserna inte bränner fast. Späd med mer vatten om det blir för tjockt.
Smaka av med salt & peppar.
Till luncherna försöker jag välja rätter där du kan frysa in i portionsförpackningar för att plocka fram igen efter några veckor och köra menyn från början!
Det är gott med mat!!
Tessan & Sofia