att promenera...

...kan vara något avslapnande, socialt, ett transportsätt eller ett träningspass.
Jag tänker beröra promenaden som ett träningspass i det här inlägget.

Vad som händer när du börjar promenera är att om du tidigare varit relativt inaktiv kommer du ganska snabbt märka att du får bättre ork av att promenera. När hjärta och lungor får arbeta mer än vanligt så stärks de och man klarar trappor, uppförsbackar bättre och bättre och har dessutom fortfarande energi och kraft kvar efter jobbet. Även magens, sätets, ryggens & benens muskler blir starkare.

För att öka effekten av promenaden finns flera möjligheter och några av dem är att öka takten, gå en mer kuperad runda eller använda stavar. Ett tips är att mäta ut en sträcka du vill gå och sedan klocka tiden det tar att gå rundan. Sätt upp ett mål att minska tiden med x antal minuter under x antal veckor.
Tex. V.1 tar rundan 60minuter att gå. Samma runda 4-6 veckor efter tar ca 40min.


Viktigt vid all sorts träning är variation! Att gå samma runda i samma takt dag in och dag ut ger inte speciellt mycket.

Promenader aktiverar många stora muskelgrupper i kroppen, vilket även är bra om man önskar gå ner i vikt. Desto fler stora muskler som arbetar samtidigt ju högre blir kaloriförbrukningen.

Motionen påverkar även blodfetthalterna positivt genom att sänka det "onda" kolesterolet (VLDL) samtidigt som det "goda" kolesterolet (HDL) ökar i mängd. Det här är väldigt positivt och tänkvärt! Förändringarna kvarstår i ungefär ett dygn varför det är bra med dagliga promenader eller träningspass. 

För känslan - Byt om till träninskläder och se till att ha ett par bra joggingskor!

En promenad kan vara riktigt befriande!

Kram
Tessan & Sofia


Kommentarer
Postat av: Catariya

Hej, har precis upptäkt er sida och tycker att er info är jättebra och väldigt positiv! Fortsätt med ett bra jobb!

2009-03-05 @ 14:43:46
URL: http://catariyalundgren.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0