D2 och D3 vitamin

(info från vitamera.se)                                                                                         

Äter du inte D-vitamin så har du brist på D-vitamin, enkelt uttryckt. Kroppen bildar nämligen D-vitamin genom solljus. I Sverige är det bara mitt på dagen under sommaren som solen lyser tillräckligt starkt för oss. Därför behöver din kropp extra tillskott. Brist på D-vitamin kan bland annat leda till benskörhet och depression. Många folksjukdomar som är vanliga idag kan delvis bero på D-vitaminbrist.

D-vitaminkällor

D-vitamin är det enda kända näringsämnet som vi kan tillgodogöra oss både från solljus och kosten. Eftersom D-vitamin ingår i regleringen av omsättningen av kalcium och fosfor är det nödvändigt för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad.

D-vitamin anses vara både ett vitamin och ett hormon. Vi producerar det själva i huden när den exponeras för ultraviolett ljus (UVB), men vi kan även ta upp D-vitamin från kosten.

Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt så kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin.

Globalt sett är D-vitaminsyntesen från UVB viktigare än det D-vitamin vi får i oss ifrån kosten. I norden får vi dock förlita oss i första hand på kostkällor.

D-vitaminrika livsmedel

D-vitaminrika livsmedel är fet fisk, äggula och naturligt feta sommarproducerade mjölkprodukter. Vegetarisk kost är fattig på D-vitamin. Den fysiologiskt mest effektiva formen är D3 (kolekalciferol).

Riskgrupper

Alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar underskott av D-vitamin. För personer som inte äter fisk eller mjölkprodukter, personer med dåligt fettupptag och överviktiga ökar risken för D-vitaminbrist ytterligare. I princip kan sjukdomsbilder som regelmässigt förbättras under juni-augusti eller i samband med solsemester misstänkas ha samband med underskott på D-vitamin

Överdosering

Tillskott med D-vitamin har en gång i tiden hämmats av en rädsla för överdosering. Denna rädsla visade sig snart vara kraftigt överdriven. Omvandlingen till den aktiva formen sker i flera steg vilket är en inbyggd säkerhetsmekanism.

Studier talar för att 100 mikrogram (=4.000 IE) D-vitamin per dag ger tillfredsställande nivåer utan biverkningsrisk. Referens: www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

D-vitamin kan vara antingen D2-vitamin eller D3-vitamin. Båda är biologiskt inaktiva men omvandlas i levern till den aktiva formen. D2-vitamin produceras i huden när UVB-strålning från solen träffar den. D3-vitamin produceras i växter och vi får i oss den genom kosten.

Vilken, om någon, av D2- eller D3-vitamin som är mest effektivt att använda i kosttillskott är osäkert. En del äldre studier har rapporterat att D2-vitamin är upp till 50% mindre effektivt än D3-vitamin. Nyare studier har inte sett någon skillnad när båda formerna givits jämfört med när bara D3-vitamin givits.

Vi som inte dricker/äter mjölkprodukter som även innehåller kalcium kan köpa mycket bra vitamintillskott innehållande D och kalcium ihop. 1-2 tabletter om dagen räcker för att täcka dagsbehovet.

Kram
Sofia&Tessan


Kommentarer
Postat av: SYSS/Malin

Tack för tippset. Äter inte D-vitaminer fast när jag läser detta så vill jag börja nu på en gång:)

Kram kram

2009-03-19 @ 22:46:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0