Transfetter

Vi vill belysa detta ämne särskilt då vi tror många inte riktigt vet vad transfetter innebär.

Informationen är delvis hämtad från Sanna Ehdin (www.ehdin.com)

TRANSFETTER
Transfett (industriellt framställt delvis härdat fett)

Industriellt framställda transfetter (i-transfetter) är bland det mest hälsofarliga vi kan äta. Det framkallar stark inflammation i kroppen, härsknar i kroppen och ger styva cellmembran som inte fungerar. Det borde vara helt förbjudet att tillverka och ha i människors eller djurs föda. (De data som redovisas på denna sida gäller endast i-transfetter)

Industritransfetter ger upphov till:

· inflammation i kroppen

· övervikt - bukfetma

· insulinreceptorernas funktion sätts ner

· testosteron-halten sjunker


Industritransfetter ökar risken för:

· diabetes

· cancer

· hjärtkärlsjukdomar

· fosterskador


De finns i:
en del av de industriellt framställda livsmedlen som bakverk, mjuka kakor, majonnäs, salladsdressingar, glass, choklad och chips. De kemiskt manipulerade oljorna är förstås billigare, och har också längre hållbarhet. I-transfetterna gör att chipsen blir krispigare. Men tyvärr gör de även oss människor "krispigare", det vill säga vi får styva cellmembran och många centrala processer i kroppen rubbas.

Hälsohot
De kemiskt processade fetterna - samman med de snabba kolhydraterna - är ett av de stora hoten mot hälsan. I takt med att vi fått in kemiskt processade fetter i kosten har vi fått den stora ökningen av diabetes och övervikt. Dessa problem har varit störst i USA där de också var tidigast ute med industrifetter.

I-transfetter är en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar. De höjer blodets halt av dåligt kolesterol (ldl) och sänker det goda kolesterolet (hdl). De ökar fettsyntesen, ändrar immunförsvaret och ökar bildningen av gallstenar.

En amerikansk studie fann att kvinnor som åt minst fyra teskedar margarin (med i-transfett) om dagen löpte 66 procent högre risk att få hjärt-kärlsjukdomar än kvinnor som åt mindre än en tesked i månaden. En annan forskningsstudie visade att risken att få dessa sjukdomar halverades när bara 2 procent av i-transfetterna ersattes med nyttiga omega-3-fettsyror.

I USA ökade antalet hjärt-kärlsjukdomar dramatiskt mellan 1900 och 1960, vilket var samma period som andelen härdade fetter och transfetter steg från 0 till 5,5 procent av den totala fettkonsumtionen. Ökningen av hjärt-kärlsjuka berodde inte på de mättade fetterna, eftersom konsumtionen av dessa minskade mellan 1920 och 1960.

Förändring på gång
Många företag har efter opionstrycket mot härdade fetter valt att plocka bort dem ur sina produkter, och det är borta från Göteborgskex, Felix (Procordiafood) och Lantmännen (AXA, Schulstad, Skogaholms). Det är en utveckling i positiv inriktning men fortfarande används industriellt processade oljor där man sällan anger vilken källa som används. När de ersätts av en omestringsprocess kan man fråga sig hur hälsosamt den kemiska bearbetningen av fetterna är?

Nedan finns "Gröna listan" på Sveriges konsumenter i samverkan, och där hittar du de produkter som är utan i-transfetter eller härdade fetter.


» Gröna listan

Unilever

Unilever upplever just nu en kris. I Sverige har det, bl a från bloggar, spritts en information om den obefintliga bevisningen för det konstgjorda matfettets, margarinets, nyttighet.
Unilever som tillverkar och reklamför Becel, Milda och Lätta har erfarit att försäljningen har minskat till förmån för det naturliga fettets, smörets, och Bregotts, framgång i handeln.

Unilever har intensifierat sin reklam i media och på reklampelare, utan att trenden har vänt. 
De har, säkert med viss framgång, intensifierat sin påverkan på etablissemanget. Det senaste är att det enligt uppgift finns krafter som vill i lag förbjuda naturligt fett till barnen på skola och dagis, och dessa ska då endast tillåtas att äta industrins, sannolikt sjukdomsframkallande, konstfetter.

Bojkotta Unilevers varor!

Så vårt råd är att bara inhandla rent smör, bregott och kallpressade oljor såsom Extra Virgin Olivolja och Rapsolja.
Vid restaurangbesök är det klokt att alltid ställa frågan vilket typ av fett som använts. Om fler ifrågasätter kommer det förhoppningsvis kännas säkrare att beställa mat ute då restaurangerna förhoppningsvis börjar få upp ögonen för det nyttiga fettet och skrotar det hälsofarliga.

När jag steker använder jag alltid kallpressat med ev. lite smör. Kruxet är att man måste steka på svagare värme för att inte bränna den kallpressade oljan. Men har man bara detta i åtanke är det inga konstigheter. Tillsätt också gärna lite vatten för att oljan inte ska bli så koncentrerad vid stekningen.

Olivoljan är perfekt att ringla över salladen. Har som vana att alltid tillsätta lite olja för då tas näringsämnen i salladen upp bättre och även tarmarna mår bättre av oljan.

SÅ HÄR SER DU PÅ FÖRPACKNINGEN ELLER INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN ATT DET INNEHÅLLER TRANSFETTER
* Härdat vegetabiliskt fett
* Delvis härdat vegetabiliskt fett
* Vegetabiliska oljor  (kan ibland vara svårt att tyda - kan innebära att det är härdat)
Men framförallt de två översta talar om att produkten innehåller transfetter.

Hälsningar
S&T


Kommentarer
Postat av: Anna

Jättebra information! Hur skrivs transfetter ut i innehållsförteckningar på livsmedel så man vet vad man ska kolla efter?

MVH,

(Kusse) Anna =)

2009-03-11 @ 09:06:59
Postat av: Jennie

Gröna Listan?

2009-03-11 @ 15:54:19
Postat av: SYSS/Malin

Väldigt bra information!

2009-03-11 @ 16:46:21
Postat av: Lillsis

Ni är så himla duktiga! Mitt professionella tal innehöll det mesta av det ni skrev ;)

2009-03-11 @ 22:18:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0