V.13 "Ladda batterierna" med kondition

Att rensa tankar eller att ladda batterierna känns ofta behövligt!
För mig är ett riktigt konditionspass det bästa receptet för att te.x bota stress, negativa tankar/tankemönster eller för en bättre självkänsla. Tränar man riktigt länge kan det även motverka irritationer som kan uppkomma (exempelvis för mig vid pms).

Så därför tänkte jag tipsa om ett litet hett konditionspass ;)

Värm upp med att jogga lätt i 10min.

Intervall i trappor eller uppförsbacke. Vi bor på 5e våningen vilket innebär ca.150 trappsteg. Jag kör dessa upp och ner 3ggr med 30 sekunders vila emellan. Om du har en uppförsbacke, se då till att den är så lång att du springer i raskt tempo minst 40 sekunder (gärna 1min & 30sek)

Jogga lätt i 10min

Kör intervallpasset igen

Jogga lätt i 5 till 10min - nedtrappning.

(har du mer att ge så kör intervallpasset ytterligare en gång men trappa ner efteråt för att få tillbaka en lugn andning och puls = avslappning, välmående och ett jävligt förnöjsamt leende att du klarat ett mastodontpass!)

Glöm inte stretcha ben, stuss och rygg.

Spänning är vem du tror att du skall vara.
Avslappning är vem du är.
//Kinesiskt ordspråk


Kör hårt och berätta gärna hur det gått!
Tessan & Sofia

V.13 Mellanmål

Mellanmålen tycker jag är det svåraste målen att få till under dagen.
De är ofta oplanerade och man tar det som känns enklast för att det är svårt att komma på vad man skall äta.
Frukt är alltid smidigt men ofta behöver man lite mer energi än bara en frukt.

Varför mellanmål?
Mellanmålen är viktiga för att kunna hålla en jämn blodsockernivå under hela dagen.
Det påverkar humöret positivt, gör oss mer alerta och bibehåller en god balans i kroppen.

Förutsatt att mellanmålet inte är ett wienerbröd, glass, godis eller kakor.... Nåja...om det är det någon gång så är det ju absolut ingen fara!

Här kommer tips på nyttiga mellanmål. Vi fyller på allteftersom med fler recept/tips!

Mellanmål 1
Koka extra ägg på morgonen och förvara i kylen.
Ät det tillsammans med t ex en riskaka med skivad avocado och lite pressad citron på.
Glöm inte smöret för att få fettet.

Mellanmål 2
Skivad banan, äpple och apelsin som äts tillsammans med hasselnötter/valnötter/mandlar.
Strö gärna lite pumpakärnor eller solroskärnor över frukten.

I frukt finns det mycket fruktsocker och kan göra att blodsockret stiger för snabbt men stabiliseras av att man kombinerar frukten med nötter! Bra tips va?

Mellanmål 3
Smoothie med bär och banan. Kan kryddas med lite kanel (bra för förbränningen) eller tillsätt linfrön eller psylliumfröskal. Lite boveteflingor eller havregryn går också bra.


Mellanmål 4
Råriv morötter, rödbetor och blanda dem med kallpressad olja och te x lite solrosfrön. Detta står sig ett par dagar i kylen och är perfekt att packa i små burkar för att ta med eller ha hemma som ett mellanmål.

Mellanmål 5
Riskaka med smör och makrill

Mums! Lycka till och kom gärna med kommentarer!
Sofia&Tessan

V.12 ben & rumpa


När jag läste Jennie's inlägg om att vara förändrad i bäckenet efter graviditeter så bestämde jag mig för att nästa träningspass får bli ben och rumpa. Jag garanterar en förändring efter 2st pass i veckan i 6veckor - mindre handtag och fastare rumpa och ben. För dig som har celluliter kommer dessa minska. Ta kort före och efter för att peppa dig själv. Du kan även mäta måttet kring stuss 1ggr/vecka.

Börja med de antal som känns bra, målsättningen är att nedan övningar blir ett träningspass.
Glöm inte bort att ALLTID värma upp innan ett pass. Jogga eller cykla i 10min.

1. Uppvärmning

10min mjuk kondition av något slag. Te x jogga, cykla eller steppa.

2. Utfall

10st åt vardera håll = totalt 20st

3. Pendeln
10st/ben
 
4. Ben mot stöd
Ta din vänstra fot mot en fåtölj/soffkant eller stol. Gör 10st knäböj med motsatta benet, som du har i 90graders vinkel. Byt ben och upprepa.
Kom ihåg att, vid varje övning, hålla in magen så att hållningen och belastning på rygg blir rätt.
(jag missade fota denna, om ni är osäkra kan jag fixa det!)

Vila ca 1minut efter att du gjort dessa tre övningar. Drick lite vatten och upprepa övningarna 2ggr till med vila emellan.

5. Rumpen
10st på vardera ben. Här går det bra att använda en vanlig stol eller bänk.
 
6. Rumpa på FitBallen
Rulla bollen med fötterna/vaderna bort ifrån dig och tillbaka emot dig igen. Upprepa 20ggr.
Tänk på att försöka hålla kroppen rak genom att knipa litet med rumpan och håll in magen.
 
7. Upphopp
Använd ett trappsteg eller en bänk/soffa (använd fantasin och försök hitta något i lagom höjd)
 

Vila ca 1minut efter att du gjort dessa tre övningar. Drick lite vatten och upprepa övningarna 2ggr till med vila emellan.

8. "V.12 Idioten"
För att få lite extra puls och svettas lite lägger jag avslutningsvis till denna 5min idiotenträningen.
(det är alltid mer peppande och triggande att träna tillsammans med någon tycker jag så om du har möjlighet så kör detta passet med din partner eller en vän)

V.12 Idioten består av tre olika aktiviteter.
1. Utfall - 10st åt vardera håll
2. från liggande till upphopp
 
3. benböj
 
Gör denna övning 3ggr i rad eller 5min i sträck utan vila - jag vet att det gör ont och jag vet att det är jävligt jobbigt men kom igen och köööör nu! :)

Mage
Kör någon av magövningarna under inlägget "V.10 Mage". Försök att göra till vana att köra någon magövning efter varje träningspass.

Stretcha
Baksida lår och rumpa

Höftböjan & framsida lår
 
Ben

Puss
T&S


D2 och D3 vitamin

(info från vitamera.se)                                                                                         

Äter du inte D-vitamin så har du brist på D-vitamin, enkelt uttryckt. Kroppen bildar nämligen D-vitamin genom solljus. I Sverige är det bara mitt på dagen under sommaren som solen lyser tillräckligt starkt för oss. Därför behöver din kropp extra tillskott. Brist på D-vitamin kan bland annat leda till benskörhet och depression. Många folksjukdomar som är vanliga idag kan delvis bero på D-vitaminbrist.

D-vitaminkällor

D-vitamin är det enda kända näringsämnet som vi kan tillgodogöra oss både från solljus och kosten. Eftersom D-vitamin ingår i regleringen av omsättningen av kalcium och fosfor är det nödvändigt för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad.

D-vitamin anses vara både ett vitamin och ett hormon. Vi producerar det själva i huden när den exponeras för ultraviolett ljus (UVB), men vi kan även ta upp D-vitamin från kosten.

Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt så kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin.

Globalt sett är D-vitaminsyntesen från UVB viktigare än det D-vitamin vi får i oss ifrån kosten. I norden får vi dock förlita oss i första hand på kostkällor.

D-vitaminrika livsmedel

D-vitaminrika livsmedel är fet fisk, äggula och naturligt feta sommarproducerade mjölkprodukter. Vegetarisk kost är fattig på D-vitamin. Den fysiologiskt mest effektiva formen är D3 (kolekalciferol).

Riskgrupper

Alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar underskott av D-vitamin. För personer som inte äter fisk eller mjölkprodukter, personer med dåligt fettupptag och överviktiga ökar risken för D-vitaminbrist ytterligare. I princip kan sjukdomsbilder som regelmässigt förbättras under juni-augusti eller i samband med solsemester misstänkas ha samband med underskott på D-vitamin

Överdosering

Tillskott med D-vitamin har en gång i tiden hämmats av en rädsla för överdosering. Denna rädsla visade sig snart vara kraftigt överdriven. Omvandlingen till den aktiva formen sker i flera steg vilket är en inbyggd säkerhetsmekanism.

Studier talar för att 100 mikrogram (=4.000 IE) D-vitamin per dag ger tillfredsställande nivåer utan biverkningsrisk. Referens: www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

D-vitamin kan vara antingen D2-vitamin eller D3-vitamin. Båda är biologiskt inaktiva men omvandlas i levern till den aktiva formen. D2-vitamin produceras i huden när UVB-strålning från solen träffar den. D3-vitamin produceras i växter och vi får i oss den genom kosten.

Vilken, om någon, av D2- eller D3-vitamin som är mest effektivt att använda i kosttillskott är osäkert. En del äldre studier har rapporterat att D2-vitamin är upp till 50% mindre effektivt än D3-vitamin. Nyare studier har inte sett någon skillnad när båda formerna givits jämfört med när bara D3-vitamin givits.

Vi som inte dricker/äter mjölkprodukter som även innehåller kalcium kan köpa mycket bra vitamintillskott innehållande D och kalcium ihop. 1-2 tabletter om dagen räcker för att täcka dagsbehovet.

Kram
Sofia&Tessan


Frågor och svar

Tack för bra kommentarer och frågor. Vi ska försöka besvara dessa på ett så bra sätt som möjligt.
Antingen som tillägg i inläggen eller som egna inlägg.
Hoppas ni fortsätter läsa och komma med tips. Vi tycker också det är superkul att ni berättar vad ni gör själva för förändringar och tips tas tacksamt emot!

Med förhoppningar om GOD BALANS!


Hur går det?

Hur går det med promenader och magövningar?
Fick ni någon inspiration och har ni anammat något av tipsen?
Våga rapportera för att trigga och se resultaten, njut av att vara pigga, snygga och orkerssamma till sommaren :)

Pussar
T&S

v.11 lunchtips

KRYDDIGT RÄKRIS

Recept 4port:

4port kokt råris

1-2 st paprikor

2 st äpplen

1 st liten purjo

2 msk Smör

1 msk curry

Salt & peppar

400 g skalade räkor

1 st lime


Skär paprika & skalat äpple i tärningar.

Skär löken i tunna skivor.

Hetta upp en traktörpanna eller teflonpanna med smör, lägg i curry och låt den fräsa en liten stund i margarinet.

Fräs paprika, äpple & lök i curryn några min.

Blanda i det kokta råriset - smaka av med salt & peppar. Blanda i räkorna sist.


Servera med en lime klyfta & lite home made aioli eller vinegrette.


AIOLI

2dl olja

1ägg

1st vitlöksklyfta

Cayennepeppar

En skvätt citron eller lime (för att det inte ska skära sig)

Kör i stavmixern och trolleri - du har gjort en aioli J


CHILIGRYTA MED BÖNOR


Recept 4 pers:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk Smör

Ca 400 g nötfärs eller lammfärs

Salt & svartpeppar

1-2 tsk chilipulver

1 tsk mald spiskummin

1 dl chilisås

1 burk hela tomater, 400g

1 paprika

1 burk kokta kidneybönor, ca250g

1 burk kokta stora vita bönor, ca250g


10 cm färsk gurka

2 tomater

1 liten burk majs



RÖD LINSGRYTA MED TIMJAN & FETAOST

Se hela bilden

Recept 4 pers:

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

1 msk rapsolja

4 dl röda linser

1-1,5 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar eller 3msk flytande fond

2 lagerblad

1 tsk torkad timjan

Salt & peppar

Ca 100 g fetaost

Färsk timjan


Fräs lök, vitlök & morotstärningarna i olja i en rymlig kastrull.

Skölj linserna & häll dem i kastrullen.

Tillsätt 1l vatten & buljong - låt koka upp.

Tillsätt lagerblad & timjan. Låt koka på svag värme i ca 15min. Rör då och då så att linserna inte bränner fast. Späd med mer vatten om det blir för tjockt.

Smaka av med salt & peppar.


Till luncherna försöker jag välja rätter där du kan frysa in i portionsförpackningar för att plocka fram igen efter några veckor och köra menyn från början!

Det är gott med mat!!
Tessan & Sofia


V.11 Enkla Lunchlådan

Lunchen för många kan vara stressande. Man har kanske bara tid för snabblunch eller så sticker man iväg och köper något färdiglagat i frysdisken...
Vi vill försöka förmedla lite snabba och lättlagade recept samtidigt som de är fyllda med nyttigheter.
Dessa basrecept kan förberedas dagen innan eller om man har möjlighet på lunchen.


RIS, LAXFILÈ MED GRÖNSAKER
Enklaste möjligaste recept kommer här!

Råris
färsk laxfilé
broccoli
morötter/palsternacka

Koka blötlagt råris under lock på svag värme (40 minuter), tillsätt när det är ca 5 minuter kvar, laxfilé skuren i småbitar, broccoli, morötter/palsternacka. Rör om och servera direkt. 




KOKT BROCCOLI MED FETAOST OCH ÄGG

ägg
broccoli
fetaost
tomat

Bra snabblunch! Koka ett ägg i 6 minuter och lägg i bitar av broccoli efter halva tiden. Häll av vattnet,
skala ägget, hacka det och blanda med broccoli, tärnad fetaost och tomat.

ÄGG ÄR NYTTIGT
Ett ägg:
* Innehåller alla vitaminer utom C.
* Ger hela dagsbehovet av vitamin B12
(viktigt för de som inte äter kött)
* Täcker 31% av spårämnet selen som är en viktig
antioxidant.
* innehåller endast 0,2 gram kolesterol
* ger 75 kalorier, ungefär som en apelsin
* är både mättande och energitätt, det vill säga ger mycket
näring per kalori.
* Svenska ägg är fria från färgämnen, antibiotika och
syntetiska hormoner.


ORIENTALISKT RÅRIS

råris
ekologisk buljong (utan natriumglutamat)
curry
gurkmeja
sockerärtor, frysta eller färska
räkor, skalade

Koka råriset med buljong, curry och/eller gurkmeja.
Lägg i ärtorna när 5 minueter återstår och de skalade räkorna den sista minuten.

GURKMEJA
Gurkmeja har IFD värde 501 (1 tsk) vilket betyder mycket inflammationsdämpande.
Det innehåller ämnet Curcumin som är antiinflammatoriskt.
Andra näringsämnen är Vitamin B3, kalcium, järn.
Dämpar bland annat ledbesvär och förebygga hjärt kärlsjukdomar, ahlzeimers och cancer.


Transfetter

Vi vill belysa detta ämne särskilt då vi tror många inte riktigt vet vad transfetter innebär.

Informationen är delvis hämtad från Sanna Ehdin (www.ehdin.com)

TRANSFETTER
Transfett (industriellt framställt delvis härdat fett)

Industriellt framställda transfetter (i-transfetter) är bland det mest hälsofarliga vi kan äta. Det framkallar stark inflammation i kroppen, härsknar i kroppen och ger styva cellmembran som inte fungerar. Det borde vara helt förbjudet att tillverka och ha i människors eller djurs föda. (De data som redovisas på denna sida gäller endast i-transfetter)

Industritransfetter ger upphov till:

· inflammation i kroppen

· övervikt - bukfetma

· insulinreceptorernas funktion sätts ner

· testosteron-halten sjunker


Industritransfetter ökar risken för:

· diabetes

· cancer

· hjärtkärlsjukdomar

· fosterskador


De finns i:
en del av de industriellt framställda livsmedlen som bakverk, mjuka kakor, majonnäs, salladsdressingar, glass, choklad och chips. De kemiskt manipulerade oljorna är förstås billigare, och har också längre hållbarhet. I-transfetterna gör att chipsen blir krispigare. Men tyvärr gör de även oss människor "krispigare", det vill säga vi får styva cellmembran och många centrala processer i kroppen rubbas.

Hälsohot
De kemiskt processade fetterna - samman med de snabba kolhydraterna - är ett av de stora hoten mot hälsan. I takt med att vi fått in kemiskt processade fetter i kosten har vi fått den stora ökningen av diabetes och övervikt. Dessa problem har varit störst i USA där de också var tidigast ute med industrifetter.

I-transfetter är en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar. De höjer blodets halt av dåligt kolesterol (ldl) och sänker det goda kolesterolet (hdl). De ökar fettsyntesen, ändrar immunförsvaret och ökar bildningen av gallstenar.

En amerikansk studie fann att kvinnor som åt minst fyra teskedar margarin (med i-transfett) om dagen löpte 66 procent högre risk att få hjärt-kärlsjukdomar än kvinnor som åt mindre än en tesked i månaden. En annan forskningsstudie visade att risken att få dessa sjukdomar halverades när bara 2 procent av i-transfetterna ersattes med nyttiga omega-3-fettsyror.

I USA ökade antalet hjärt-kärlsjukdomar dramatiskt mellan 1900 och 1960, vilket var samma period som andelen härdade fetter och transfetter steg från 0 till 5,5 procent av den totala fettkonsumtionen. Ökningen av hjärt-kärlsjuka berodde inte på de mättade fetterna, eftersom konsumtionen av dessa minskade mellan 1920 och 1960.

Förändring på gång
Många företag har efter opionstrycket mot härdade fetter valt att plocka bort dem ur sina produkter, och det är borta från Göteborgskex, Felix (Procordiafood) och Lantmännen (AXA, Schulstad, Skogaholms). Det är en utveckling i positiv inriktning men fortfarande används industriellt processade oljor där man sällan anger vilken källa som används. När de ersätts av en omestringsprocess kan man fråga sig hur hälsosamt den kemiska bearbetningen av fetterna är?

Nedan finns "Gröna listan" på Sveriges konsumenter i samverkan, och där hittar du de produkter som är utan i-transfetter eller härdade fetter.


» Gröna listan

Unilever

Unilever upplever just nu en kris. I Sverige har det, bl a från bloggar, spritts en information om den obefintliga bevisningen för det konstgjorda matfettets, margarinets, nyttighet.
Unilever som tillverkar och reklamför Becel, Milda och Lätta har erfarit att försäljningen har minskat till förmån för det naturliga fettets, smörets, och Bregotts, framgång i handeln.

Unilever har intensifierat sin reklam i media och på reklampelare, utan att trenden har vänt. 
De har, säkert med viss framgång, intensifierat sin påverkan på etablissemanget. Det senaste är att det enligt uppgift finns krafter som vill i lag förbjuda naturligt fett till barnen på skola och dagis, och dessa ska då endast tillåtas att äta industrins, sannolikt sjukdomsframkallande, konstfetter.

Bojkotta Unilevers varor!

Så vårt råd är att bara inhandla rent smör, bregott och kallpressade oljor såsom Extra Virgin Olivolja och Rapsolja.
Vid restaurangbesök är det klokt att alltid ställa frågan vilket typ av fett som använts. Om fler ifrågasätter kommer det förhoppningsvis kännas säkrare att beställa mat ute då restaurangerna förhoppningsvis börjar få upp ögonen för det nyttiga fettet och skrotar det hälsofarliga.

När jag steker använder jag alltid kallpressat med ev. lite smör. Kruxet är att man måste steka på svagare värme för att inte bränna den kallpressade oljan. Men har man bara detta i åtanke är det inga konstigheter. Tillsätt också gärna lite vatten för att oljan inte ska bli så koncentrerad vid stekningen.

Olivoljan är perfekt att ringla över salladen. Har som vana att alltid tillsätta lite olja för då tas näringsämnen i salladen upp bättre och även tarmarna mår bättre av oljan.

SÅ HÄR SER DU PÅ FÖRPACKNINGEN ELLER INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN ATT DET INNEHÅLLER TRANSFETTER
* Härdat vegetabiliskt fett
* Delvis härdat vegetabiliskt fett
* Vegetabiliska oljor  (kan ibland vara svårt att tyda - kan innebära att det är härdat)
Men framförallt de två översta talar om att produkten innehåller transfetter.

Hälsningar
S&T


spikmatta

Vi hade inte en tanke på att införskaffa oss en spikmatta. När min man fyllde år fick han en sådan i present och nu skulle vi inte kunna vara utan!

Det medföljande lilla häftet beskriver flera olika användningssätt av spikmattan och jag tycker att det är riktigt lättläst och förståerligt.
Här nedan skriver jag ner lite av effekterna man beskriver i häftet och lovar att återkomma med personlig feedback på våra upplevelser om spikmattan.

Effekt:
Rygg

Stimulerar akupressurpunkter och nerver runt vertebras utmed ryggraden. Bra för de flesta ryggproblem.
Mage
Ökar metabolismen och löser upp djupa spänningar i diafragma och andningsmuskulaturen.
Käke
Löser spänningar i käke och nacke, samt ger ny lyster till ansiktet. Mycket bra mot spänningar i ansiktet och tandgnisslande.
Säte
Löser spänningar i ländrygg och säte. Ger stabilitet och energi. Sätet är ofta mycket spänt. Det är dörför viktigt att finna avslappning i sätesmuskulaturen. Mycket bra mot ischias.


Det gör ont till en början men blir sedan härligt och avslappnanade - woooaaaaaaowwwww!!

//T&S

tränings guiden

För att hitta vardaglig inspiration till sin träning så vill jag tipsa om "Fitness" nya produkt "tränings guiden".
Många bra övningar för både gymmet och hemma.



Ett tips som kanske passar bra till måndagen som för många är dagen då man "börjar om" eller startar något nytt projekt.

Kram T&S

att promenera...

...kan vara något avslapnande, socialt, ett transportsätt eller ett träningspass.
Jag tänker beröra promenaden som ett träningspass i det här inlägget.

Vad som händer när du börjar promenera är att om du tidigare varit relativt inaktiv kommer du ganska snabbt märka att du får bättre ork av att promenera. När hjärta och lungor får arbeta mer än vanligt så stärks de och man klarar trappor, uppförsbackar bättre och bättre och har dessutom fortfarande energi och kraft kvar efter jobbet. Även magens, sätets, ryggens & benens muskler blir starkare.

För att öka effekten av promenaden finns flera möjligheter och några av dem är att öka takten, gå en mer kuperad runda eller använda stavar. Ett tips är att mäta ut en sträcka du vill gå och sedan klocka tiden det tar att gå rundan. Sätt upp ett mål att minska tiden med x antal minuter under x antal veckor.
Tex. V.1 tar rundan 60minuter att gå. Samma runda 4-6 veckor efter tar ca 40min.


Viktigt vid all sorts träning är variation! Att gå samma runda i samma takt dag in och dag ut ger inte speciellt mycket.

Promenader aktiverar många stora muskelgrupper i kroppen, vilket även är bra om man önskar gå ner i vikt. Desto fler stora muskler som arbetar samtidigt ju högre blir kaloriförbrukningen.

Motionen påverkar även blodfetthalterna positivt genom att sänka det "onda" kolesterolet (VLDL) samtidigt som det "goda" kolesterolet (HDL) ökar i mängd. Det här är väldigt positivt och tänkvärt! Förändringarna kvarstår i ungefär ett dygn varför det är bra med dagliga promenader eller träningspass. 

För känslan - Byt om till träninskläder och se till att ha ett par bra joggingskor!

En promenad kan vara riktigt befriande!

Kram
Tessan & Sofia


Helgfrukost

Här kommer lite fler tips på vad man kan lägga till när helgen nalkas och man har tid att sitta lite längre vid frukostbordet.

Förutom shake, ägg och grapefrukt kan man lägga till följande:

Istället för ägg en OMELETT gjord på:

4 pers.

4 ägg
2 msk vatten
2 msk smält smör
salt peppar

Omeletten kan sen varieras med att ex. steka lök och paprika lite lätt, häll på smeten, dela körsbärstomater och låt det steka med smeten. Avslutningsvis toppa med lite smulad fetaost (här fungerar endast den som är gjord på får/getmjölk) och ruccola eller babyspenat. Smarrigt!

Andra tillbehör kan vara skivad melon, russin och nötter toppat med riven kokos eller kanske lite ringlad honung.

Och/Eller det här fantastiska BRÖDet som kan avnjutas på helgen:

Bovetelimpa med aprikoser & frön

4 dl dinkel- eller grovt glutenfritt mjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
1 dl linfrö
1 dl solrosfrön (naturella)
1 dl pumpakärnor (naturella)
2 tsk bikarbonat
2 tsk havssalt
1 äpple
1 dl torkade aprikoser
1/2 dl honung
4 1/2 dl naturell sojayoughurt  (gärna ekologisk)
 

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Kärna ur, klyfta och skär äpplet i skivor. Klipp/skär aprikoserna i små bitar.
4. Rör ner honung, yoghurt, äpple och aprikoser.
5. Häll smeten i en smord och mjölad brödform eller liknande, ca 30x10 cm. Toppa med frön och havregryn och pudra över lite mjöl.
6. Grädda på nedersta falsen i ca 60 minuter.
7. Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna, gärna under duk.
Servera gärna med skivad avocado, alfa alfa groddar, ruccola, paprika och helst protein i forma av kalkonkött eller skinka.

Har precis bakat detta bröd till vår Sälen resa och tjuvsmakat. Supersmarrigt!
Tips! Tänk på att glutenfritt bröd torkar ut mycket fortare, därför är det bättre att dela brödet och frysa in i delar.

För SCONESfantasterna - 275° i 12min.

8-9dl fullkorn eller vitt dinkel mjöl /glutenfri grov mjölmix 
1-2dl krossat linfrö
1 1/2msk bakpulver
100g SMÖR
Lite salt och lite råsocker

Blanda ovan ingredienser innan du häller i 4dl filmjölk eller mjölk (laktosfri eller soyayoghurt)

Gör lagom stora bollar och platta ut lite. Jag brukar ha lite sesamfrön uppe på för att det smakar så gott.

PussKram S&T


Varför Glutenfritt?

Det är viktigt att veta att våra kroppar endast har förändrats 0,02% på 40.ooo år.

För 100.000 år sedan levde vi som jägare och vilken mat åt vi då? Och vilka matvanor har tillkommit idag?

Då åt man mycket av kött, fågel, fisk, grönsaker, nötter och bär. Säd och Kor fanns inte med på menyn.

Idag finns det flera skäl till att bland annat överkänslighet och matallergier ökat stort de senaste decennierna. Förr åt man grovt bröd och fullkornsprodukter av råg och korn, medan vi nu äter raffinerade vetemjölsprodukter på ett sätt som vi aldrig gjort tidigare - i snitt 1 kg mjöl i veckan. Idag innehåller mjölet mer gluten än tidigare för att få klistrigare egenskaper. Och det är ingen trevlig tanke på vad som händer i kroppen när man får i sig detta lim. Detta lim ska passera genom våra tarmar och är man bara lite känslig fastnar klistret lätt på tarmväggarna och kan i värsta fall bilda hål på tarmväggarna vilket resulterar i läckt tarm som i sin tur kan ge förödande konsekvenser om det kommer ut i blodomloppet.
Symtom på Veteallergi/glutenintolerans:

Rinnande näsa, influensaliknande symtom, känningar i hjärtat, ödem, eksem, glömska, depression.

Uppsvälldhet, buksmärtor, blåsor i munnen, ledsmärtor, anemi, viktförlust, trötthet, depression. Hos vuxna även infertilitet och urkalkning av skelettet symtom på glutenintolerans.

Vi känner att vi mår betydligt bättre utan gluten. Kroppen känns lättare och magen mår betydligt mycket bättre.


V.10 Frukost

Frukost - det viktigaste målet som alla säkert vet.
Här kan man ha en stående frukost och variera med olika tillbehör. Helgerna ger ju oftast utrymme för större och smarrigare frukostar.
Men så här ser vår standardfrukost ut på vardagarna:

Ett tips är att börja dagen med ett glas vatten med pressad citron i för att normalisera magsyran.
Sen är det dags för shaken som lättast görs i en blender.

Shake

 2,5dl vätska (hälften vatten, hälften sojamjölk)

1msk kallpressad olja

2msk proteinpulver (jag använder Herbalife)

Fryst banan ca ¼  banan (fryst för att kunna ta upp fruktsockret bättre)

Frysta bär ca 0,5dl


Den här shaken ger dig mängder av vitaminer och mineraler och god mättnadskänsla.


Tips - Shaken går att variera med ex. 2 msk ren havre, extra virgin kokosfett istället för olivolja, krossade linfrön, juice.


Tillbehör till den här frukosten kan vara:
Blodgrape som innehåller mängder av C-vitaminer, betakaroten, folsyra, kalium, lykopen, flavoner, fibrer.
Grapefrukten stimulera aptiten och förbättrar matsmältningen om den äts före en måltid, så ät den gärna före du dricker shaken.



1st kokt ägg (inget salt!! Hellre lite rent SMÖR till)

Ägg innehåller alla vitaminer förutom C, vilket gör den till ett bra komplement till Grapefrukten.


Om du vill ha juice så pressa själv eller köp Brämhults (visst den är lite dyrare men den är lika god att spä ut så då blir priset inte så farligt ;)


Missa inte vitaminer och Omega3 vilket stärker ditt immunförsvar ytterligare.

Så, nu har du börjat din dag med en stärkande frukost och du kommer känna dig pigg och glad ända fram till nästa mål.
Ibland kan man givetvis lägga till någon skiva glutenfritt bröd eller bröd bakat på dinkel.
Tänk då på att pålägget måste bestå av bra protein, kolhydrater och fett, tex kalkon, tomat, gurka, paprika och massor med smör i botten!

Smaklig Frukost!


RSS 2.0